A napelemes rendszerek két fő alkotórésze a napelem panel és az inverter, melyek működéséről próbálunk átfogóbb képet adni.

Napelem panelek működése:

A napelem panelek működése a ráeső napfény mennyiségén és idején alapul, mely energiával rendelkező részecskékből, fotonokból áll. Nagyon leegyszerűsítve, amikor a napelemet süti a nap, akkor a fotonok átadják energiájukat a cellákban lévő elektronoknak, amelyek ezáltal szabaddá válnak, és a negatív oldal felé vándorolnak.
Az elektronok helyén “üres” területek keletkeznek, amelyek viszont a pozitív irányba mozdulnak el. Ebből a negatív és pozitív irányba történő áramlásból jön létre az elektromos tér és a feszültség.
A napelem rendszerek felépítését tekintve azt érdemes tudni, hogy maguk a cellák és a napelem táblák is sorba vannak kötve. Éppen ezért mindig a leggyengébben teljesítő napelem panel határozza meg a teljes rendszer összteljesítményét.
Ez főleg akkor okozhat problémát, ha az egyik napelem panel akár csak részlegesen is de árnyékos helyre kerül. Ehhez elegendő, ha egy antenna vagy egy kémény időszakosan árnyékot vet a napelemre, ami jelentős teljesítménycsökkenéssel járhat, emiatt javasolt a PSC Solar által forgalmazott cellasor optimalizált napelemeket telepíteni vagy erre a célra alkalmas optimalizálót alkalmazni.
Ha teljesítmény oldalról nézzük a napelemek termelését, akkor a napfelkelte utáni pár órában a napelemek még alacsonyabb teljesítménnyel működnek.
Ezt követően a tiszta napsütötte déli órákban a legjelentősebb a napelemek termelése. Ekkor a rendszerünkben többlettermelés keletkezhet így a felesleges áram bekerül az áramszolgáltató hálózatába, avagy lehetőség van akkumulátorokba tárolni a plusz energiát.
Délután órákban, ahogyan csökken a napfény mennyisége, úgy kevesebb lesz a megtermelt energia mennyisége is.
A teljes naplementét követően már jelentősebb lesz az áramfogyasztásunk, ilyenkor a nappal megtermelt plusz áramot vételezzük vissza a áramszolgáltató hálózatából, illetve lehetőség van az otthon telepített akkumulátorokból visszanyerni azt.

Inverter működése:

Az inverter feladata, hogy a napelemek által megtermelt és előállított egyenáramot egyszerűen váltóárammá alakítsa át. A napelemes rendszerek esetén az inverter a legfontosabb alkotórész. Már a napelemes rendszer megtervezésekor fontos figyelmet fordítani arra, hogy milyen teljesítményű inverter kerül kiválasztásra, gondolva a jövőre egy esetleges bővítési lehetőséggel számolva.
A PSC Solar által forgalmazott legmodernebb inverterek már védelmi funkcióval vannak ellátva, optimalizálják az termelést, képesek termelési és egyéb adatok gyűjtésére, monitoringozásra, távfelügyeletre, de még akár áramszünet esetén is a segítségünkre lehetnek, ha az rendszer akkumulátorokkal van felszerelve.
Az inverter elhelyezésére különös figyelmet kell fordítani, hiszen ezekben az eszközökben már javarészt passzívhűtéssel megoldott a hő elvezetése, ezért fontos, hogy jól szellőzött helyre kerüljön, ahol nem érheti közvetlen intenzív napsugárzás és esőzés.

Ingyenes visszahívás

Adja meg az adatait, és 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.